Den svenska nationella identiteten blöder ut på gatorna.
Ingen färg är väl så traditionstyngd i Sverige som den röda slamfärgen. Idag synonymt förknippad med Falu rödfärg. Traditionellt sätt så har betydligt fler gruvorter och bruk producerat det röda pigmentet som hamnat på våra hus men Falu Rödfärg kom att på sikt totalt dominera marknaden. I slutet på 1600-talet började allt fler trähus i Sverige i rödfärgas men det dröjde länge innan det blev ett allmänt förfarande. Det har inte alltid handlat om estetik och fåfänga hos Sveriges allmänhet utan även av praktiska skäl. På grund av att Sveriges otaliga bruk under 1700-talet i princip eldade upp varenda pinne och kotte som fanns i den allt mer utglesade skogen fanns det starka motiv från statens håll att se till att de existerande trähusen stod så länge som möjligt. Vetenskapsmännen upptäckte att den röda färgen hade konserverande egenskaper på träet och genom diverse förslag, premier, påtryckningar och påbud såg man till att fler hus målades. Exempelvis år 1747 skulle alla trähus i Åbo rödfärgas. I och med att fler hus panelades och en penningstark ekonomi växte fram bidrog det till att allmogen under 1800-talet började måla sina hus allt mer.
Koka egen färg
Idag kostar en hink med 10 liter Falu rödfärg ljus en bit över 700 kr. Den ljusa nyansen är dyrare än den vanliga fula mörka rödfärgen. Det är inte helt konstigt att många målar sina hus med billiga, mörka och fula rödfärger och att deras hus sen ser ut som rödsvullna blåmärken efteråt.
Varför då inte koka slamfärg själv och spara en massa pengar?
Jag fick ca 25 kg rödfärgspigment från en vän som kokade till färg till sitt garage. Nu tänkte jag att det var dags att pröva lyckan själv. Kokningen är så pass enkel att företa att det faktiskt är värt det.
Pigment, tändstickor och järnvitriol.
Det går att finna mängder med olika recept men i min medelklassmässiga nervositet så använde jag mig av Gysinges recept som är något blaskigare än de övriga recepten. Jag tror inte det är så noga egentligen, blir färgen för tjock är det bara att spä den när man ska måla.
En sådan här färg innehåller ett fåtal ingredienser, vanligen vatten, järnvitriol, rödfärgspigment och mjöl. Jag valde att köpa vetemjöl då min lokala kvarn i Söderköping bara hade grovmalet rågmjöl hemma. Hellre ett ekologiskt och närproducerat vetemjöl än ett okänt rågmjöl från ICA. En del hävdar att rågmjölet är mögelbeständigare än vetemjöl eftersom det är surare men skillnaden är troligen marginell. Sen kan man hävda det historiska argumentet för att använda rågmjöl då det är troligare att det användes förr då det var billigare och kunde odlas i hela Sverige. Jag är medveten om denna problematik men orkar liksom inte bry mig. Falu Rödfärg använder vetemjöl vet jag dock. Göran Gudmundsson may hunt me down for this blasphemy.
Stadsantikvarie Hanna gladeligen rörde i grytan en stund.
Gysinges recept:
8 liter vatten
0.33 kg järnvitriol
0.4 kg rågmjöl
1.28 kg pigmentKoka upp vattnet. Lös järnvitriolen i vattnet och rör sedan ner mjölet(gärna löst i lite av vattnet så det inte klumpar sig). Låt koka upp och koka ca 15 minuter. Tillsätt därefter pigmentet och koka i 4 timmar under lock. Rör då och då.
(Det här är ett recept som är nedskalat i proportioner gjort av från Ekenäs gårdsbloggen som jag förstorade upp till 40 liter vatten.)
Så fort man springer iväg några minuter kokar det givetvis över vilket förklarar den gulaktiga sörjan på marken.
Själva kokningen är enkel, vad som skiljer Gysinges recept från andra är koktiden. I gamla recept räcker det med att koka färgen i någon kvart medan Gysinge framhäver att fyra timmar är lämpligt. De hävdar att det är för att mjölets kvalitéer inte kommer till sin rätt annars.
Kokningen tar tid, bara uppkoket tog nog över en timme när man som jag hade 40 liter vatten. Det ger dock tid till annat som att grilla korv.
Resultat och kostnad
Det blev dryg 30 liter färg när det kokat färdigt. Kostnaden för färgen i material blev total 110 kr plus 135 kr för riktiga 10-litershinkar jag köpte på Byggnadsvårdsbutiken. 245 kr för 30 liter är argument nog att göra det själv, men betänkt noga att pigmentet tillkommer om du inte som jag fått det gratis. Falu Rödfärg säljer inte längre pigment till privatpersoner så just nu vet jag inte hur man köper pigment men det går säkert att lösa på ett tillfredsställande sätt.
Jag borstade av en del av museet och provströk färgen och det ser ut att bli en bra kulör, något mörkare än Falu ljus.
—————————————————————————————————————————
Kurage recenserar.
Birgitta Conradsson och Jane Fredlunds bok Köket förr i tiden. Köpte på loppis och blev positivt överraskad, Ica-förlaget gjorde många bra saker under 70-talet. Bra inblickar i den svenska kökskulturen under 1700-1800-talet.
4 durkslag av 5.
Westernserien Hell on Wheels första säsong. Brutal, skitig och faktiskt klart sevärd. The Swede torde vara en av de bästa rollkaraktärerna någonsin.
4 Grisvoldrevolrar av 5.
Problemet är att inköp av pigment inte går att lösa på något tillfredställande sätt alls… Gysinge säljer ett rödfärgspigment men det är dyrt men det bästa jag hittat. Ångrar att jag inte köpte flera säckar falu ljus när jag köpte för några år sedan.
Tråkigt att höra! Det är inte så att det går att hälsa på i Falun och byta till sig mot kaffekakor eller liknande? Varifrån kommer Gysinges pigment?
Jag såg att det gick att köpa från Klassiska byggvaror men det är ju Fransk rödockra! Då tappar man ju lite av poängen måste jag väl säga.
http://www.klassiskabyggvaror.se/index.php?meny=230&art=R%F6df%E4rgspigment%20%20ljusr%F6d
Qvarnarp har det på hemsidan men om det finns kvar i sortimentet vet jag inte.
http://www.qvarnarp.com/fargl.html
Dessutom tycks det finnas andra tillverkare av rödfärg nu som också använder svenskt ”gruvpigment”. Det kan hända att det är lättare att handla från dessa mindre tillverkare.
http://www.dt.se/dalarna/falun/de-gor-alternativ-rodfarg
Då är det bäst jag håller hårt i de ca 30 kg jag har kvar….
Hej!
Nu är det ju ett tag sedan du målade – ser färgen bra ut nu när den har torkat?
Jag är inne på att göra samma sak, men lite osäker på vilken nyans jag ska välja. Fransk Rödockra ligger dock nära till hands för tillfället. Samma som Gysinge rekommenderar.
Marcus
Jag har bara provmålat och det ser bra ut. Storskaligt har jag inte gjort än.
Man kan beställa väldigt fint pigment (det ljust röda) från tillverkaren Uula i Finland som också säljer linoljefärg mm. Nyansen man ska fråga efter är italiensk röd och priset ca 1500 kr för 25 kg. Det är BETYDLIGT billigare än andra pigment. Resultatet är alldeles perfekt.