Jubileum

Nu när räknaren orkat sig över 200000 besökare tänkte jag krypa upp i läsfåtöljen och göra nostalgiska nedslag i den produktion som jag avlat fram under de åren som bloggen har funnits.  Det är med en viss belåtenhet som gör det då jag är glad över att bloggen fortfarande lever.  Kvalitén går i linje med allt annat i livet och det är sällan linjen är rak, trots det tycker jag att det plitats ner ett knippe intressanta rader genom tiderna. Troligtvis har de skänkt mig själv mest glädje men eftersom jag märker att en många är inne och läser så tror jag att fler stundtals blivit roade.

Därför ger jag er, min lista över några favoriter på bloggen, det finns fler men dessa fick det bli. De har ingen direkt rangordning.

Har du någon favorit?

How to renovera the vedspis
Detta inlägg är utan tvekan mitt populäraste inlägg, ibland med viss konkurrens från min köp- och säljsida beroende på årstid. På hösten är det särskilt många som ska renovera sina vedspisar. Sökmotorerna gör sitt jobb.

IMG_7885

Stadsparkssviten sommaren 2008
Detta är egentligen en hel radda inlägg som tog sin början en skön sommar 2008, i bloggens barndom. En hel sommar arbetade jag med att återskapa 1700-tal i stadsparken i Jönköping. Det var en rolig tid där jag gavs helt fria händer att gå bananas på historiska hantverk i tidsenliga kläder. Bloggen uppdaterades nästan dagligen.
Bland artiklarna: Växtfärgning, triconetbygge, diverse träbearbetninglunttillverkning, saftning med honung, ryssolja, ärtsoppa och hackat kötttalgljusstöpning, oktillverkning, mer växtfärgning, såpakok, kruthornstillverkning, bärträ.

img_2033
Hur du upptäcker en civil lajvare
En av de inläggen som jag är väldigt nöjd över var när jag författade den lilla handboken i hur man ser att någon är lajvare. Jag hade väldigt roligt iallafall och en del andra med uppenbarligen.

larp9

Sagan om potatismosknapparna del I och II
Ibland förstår man inte vad man läser och därefter arbetar man och det är tveksamt om man blir klokare.  Så var det med västknapparna av potatismos som några fattiga stackare i Varola socken tillverkade på 1800-talet. Det kanske resulterade i det märkligaste projektet någonsin. Många frågetecken står kvar att utreda.

crw_9499_1

En krumbent Uzbeker. Marma i nådens år 1719
Utan tvekan så är detta det roligaste eventet jag någonsin har varit på. Springa runt i den kyliga natten och jaga ryska patruller. Kyla, skoskav, dålig sömn och krutrök mår man förträffligt av. Det var nästan lika kul att skriva ner berättelsen från denna händelse.

231059_10150200697182277_847832276_6682451_868765_n

Peregrinus V Drothemshirden AD 2008.
Drothemshirden 1349 är min gamla 1300-talsförening och ifrån den har jag många fina minnen. Ett av dem var en av våra sista officiella pilgrimsvandringar som företogs i Kolmården 2008. I mässande takt vaggade vi genom storslagen natur.

img_3162

Liljerum XXXI. Sagan om de två tornen
Det största hantverksprojektet någonsin är såklart Liljerum, mitt hem. Denna eviga källa till frustration, svett, tårar och blod. Det är svårt att plocka fram något guldkorn men jag tyckte det var fantastiskt att se någon annan jobba för en gångs skull. Det var värt att skriva en saga om det.

IMG_3124

Liljerum. Köket och vardagsrummet.
Inlägg som skänker mig stor ro så här i efterhand är de stora hinder som jag kämpat med i husrenoveringen. Två saker som är särskilt tillfredställande milstolpar är köket och vardagsrummet. De är belöningen för slitet man lägger ner på ett fult hus på landet.  Jag kommer aldrig mer slipa ett råsågat tak med excenterslip, aldrig.

IMG_7325

Historisk essä: Tre umgängesdanser män emellan. Jag har skrivit många historiska artiklar men denna sticker ut lite. Varför inte skriva en liten artikel om män som dansar med män i det gamla bondesamhället?

1981-387

Marviken – Brustna drömmar om en bomb
Jag har egentligen skrivit mycket lite om efterkrigstiden, trots att det är en intressant epok i vår historia. Sverige ville ha en egen atombomb och uranet den skulle fyllas med skulle tillverkas utanför Norrköping. Marviken gjorde stora avtryck i mitt inre.

IMG_4764

Den gamla maten
Jag har skrivit många experimentella matlagningsartiklar. Ibland måste man skriva om den enkla maten förr och betygsätta den. Undrar just om det var någon som fastnade för äggvälling efter att jag skrivit om det?

IMG_0021

Medeltidsveckan 2011 anno 1361 in memorian.
Jag är inget vidare fan av medeltidsveckan men 2011 var något speciellt, 650-årsjubileumet av slaget utanför Visby ringmur 1361. Ett fantastiskt arrangemang med duktiga arrangörer och fina deltagare.

IMG_2115

Trevlig vår allesammans, när den nu kommer?

—————————————————————————————————————————

Kurage recenserar.
Christian Lovéns Borgar och befästningar i det medeltida Sverige.
Ska du ha ett referensverk på svenska borgar så är det detta. Maken till gedigen forskning får du leta efter.
5 skragor av 5.


Militariamässan i Solna våren 2013.
Det tunnas ut bland det jag är intresserad av men det går att göra fynd. Men det är för mycket 1900-talsöverskott, nazigrejjer, bajonetter och revolvrar.

Lämna en kommentar

Under Övrigt & pålysningar

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s