Krogen V. Det fina golvet.

Golvet i krogen har avtäckts lager av masonit och plastmatta. Med stor noggrannhet har spå spikar perforerat det kilsågade kolvet som trots allt var i väldigt gott skick. Lite skrubba och lite såpa så kommer vi vara på banan, det är jag övertygat om.

Noga utlagt tidningspapper där vi får veta det mesta om tiden för när masoniten lades, det vill säga då förra ägarnas dotter flyttade in för en tid.

Det var också en tid då mannen med dubbelnamnen, tonsättaren Lars-Åke Franke-Blom var arg på skvalmusiken och ville lära oss att lyssna. Undrar om han visste att hans namn skulle genomborras av 300 miljarder spikar som jag nu hjälpsamt måste dra upp till ljudet av just skvalmusik*?
*Och en del obskyr hårdrock från band som Thor, Celtic Frost, Death Rage och Lizzy Borden.

—————————————————————————————————————————

Veckans korta historiska kuriositet från Kurage:
Som kuriositet vill jag bjuda på ett stycke vattning mathistoria, kanske världens mest tarvliga kräm, järnvägskräm. Detta är en kräm som tillreddes under första världskriget i socknen Ulrika. Vart namnet kommer ifrån är okänt men den består av endast tre ingredienser; vatten, sirap och potatismjöl. Smaklig spis!

Kurage recenserar.
Carl Sahlins bok Ett skånskt färgeri vid början av 1870-talet.
Oumbärlig om man vill läsa om hur ett småskaligt färgeri fungerade under 1800-talet. Målande, personligt men också sakligt skriver Carl om sin fars verksamhet. Är du intresserad hur man färgade förr så är detta boken för dig.
4 urintvättar av 5.

 

2 kommentarer

Under Krogen

2 svar till “Krogen V. Det fina golvet.

  1. hustomten

    Spiken efter masoniten är verkligen en plåga. Men med massor med vatten och såpskurning går spikhålen oftast tillbaks och märkligt nog är de nästan spårlöst försvunne efter bara några gångers såpskurande. Jag vet inte om det är vattnet som får träet att svälla igen hålen eller vad som händer

  2. kurage

    Vatten har förunderliga krafter på just trä, det har setts många gånger. Vatten och trä är en symbios, även om vatten i för stor mängd snarare är en fara….

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s