Provskjutning med hagelbrakaren.

I ett tidigare inlägg berättade jag om att jag köpt ett antikt hagelgevär. Skjutvapen som inte är avsedda för enhetlig patron, dvs mynningsladdade vapen som luntlås- hjullås- flintlås -snapplås -slaglås -kammarladdare och tändnålsvapen och tillverkade före 1890 är licensbefriade. Det är därför ett utmärkt investeringsområde och ger stora möjligheter till den historiska hobbyn och hantverket.

Jag har haft skytte som en väldigt stor hobby en gång i tiden från det att jag började skjuta luftgevär på bana i 7-årsåldern tills jag var ca 19 och det började kosta mycket pengar och bli väldigt pretentiöst. Tidigt började jag också med mauserskytte på 200-300m samt fältskytte på upp 600meter. Det är en mycket finmekanisk sport med en ständig jakt på precision med hjälp av rätt kulvikt, rätt diopterinställningar, skyttejackor, vindmätare med mera. Jag tog studenten i samma veva, flyttade och gjorde andra saker. Reenactmenthobbyn och det historiska hantverket tog över men nu har suget efter skytte kommit tillbaka och varför inte kombinera dem båda. Svartkrutskytte är idag en mer eller mindre etablerad sport som är avslappnad inställning till resultat(en rund kula går inte alltid så rakt) och en starkt historisk drivkraft. Man skjuter också ofta i tidsenlig dräkt efter vapnet.

Nu var det i vilket fall dags att provskjuta hagelgeväret.

Obs! Inledningsvis vill jag varna alla som sitter hemma med gamla vapen eller tänker köpa vapen att skjuta med. Detta är inte leksaker, det är vapen. Det är också antikviteter som måste synas och kontrolleras av kunnigt folk. Du måste veta vad du håller på med när du handskas med vapen. Jag tar inget ansvar för dina dumheter. Gå en kurs, ta kontakt med auktoriteter inom sporten, inga pajasar.

Det trodde nog aldrig gubbarna som en gång ägde haglet att de skulle komma till användning där det låg i sin gamla cigarrplåtask.

Jag provsköt inledningsvis med bara blankt men så småningom prövade även med hagel vilket gick finfint i båda piporna. Vi hade ett bra krutmått som tog 5 gram krut, därefter telefonkatalogpapper och en 1/3 krutmått hagel samt papper på det. Svärmen satt tätt och kunde enligt min närvarande svartkrutskollega tillika jägare mäta sig med en moderna hagelladdningar. Anslagskraften vet vi ju dock inte. 5 gram kändes lagom, med tanke på att en svensk ryttarpistol av 1704 års modell sväljer 18gram krut. Då är det lite andra doningar.

I bästa redneck-anda har jag det hela på film också. Det kan ju vara kul.

Lämna en kommentar

Under Antika vapen, Vapen

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s