Liljerum XII: Badrummet II. Version 1.0

Att renovera ett badrum efter gammal stil äldre är något av en chimär, folk ute på landet fick vanligen först under 40-talet det vi idag skulle kalla ett badrum. Det moderna badrumet som fenomen är förhållandevis sent påkommet, särskilt på landet, utvecklingen fortskred alltjämt snabbare inne i staden. Av denna anledningen blir moderna badrum i gammal stil en romantisk föreställning som endast lite har något med den historiska verkligheten att göra. Vi måste begrunda och ta detta i beaktande, att våra ”historiska” moderna badrum är anakronismer. Så länge vi är medvetna om detta är det ingen fara att låta sig inspireras av historiens badrum.

Det finns såklart gränser för vad det historiska medvetandet klarar av som den här smakfulla installationen som finns på i en VVS-butik i Norrköping, en riktigt medeltidskitschig SCA-toalett, komplett med speldosa i dasslocket och ljushållare.

Så till saken.

Först en tillbakablick:

Idag:

Detta är vårt badrum som äntligen helt klart. Det har varit klart för användning i sen ett tag tillbaka men först efter att fixat eftersläntande småprojekt kändes det möjligt att visa upp något färdigt i huset. Vårt badrum går i vitt och är sjukt litet. Det var tänkt att vi skulle få in ett sådant schysstert badkar med lejontassar men eftersom väggarna lutade mer än lutande tornet i pisa så var snickaren tvungen att regla upp väggarna, slå på råspont på det och sen på med våtrumsskivor, sen kakel på detta. Väggarna hade växt med sju cm vardera och badkar var det bara att glömma eftersom det är få badkar i gammal stil som är kortare än 148 cm. Vi badar sällan ändå så det fick bli dusch.

Det var tänkt att vi skulle ha kvar elementet som förut satt på väggen där blandaren nu sitter men det skulle kosta mer att dra om rören än att lägga in golvvärme under klinkersen så den kuriositeten fick stryka på foten. Vi åkte också på att byta avloppstammarna, vilket kändes sådär kul, men ändå roligare än att det tunna rostiga gjutjärnsgodset skulle spricka och läcka avloppsvatten i halva huset.

Det stället i badrummet där vår kreativitet fått mest utrymme är vårt tvättställ. Badrumsmöbler tillhör möblemangshelvetets nionde nivå, där djävulen tuggar på skallen av möbeldesignern som ritar möblerna i Halenskatalogen och den som ritar badrumskomoder. Badrumskomoder är fula, gjorda i plast, MDF och laminat och liknande skitmaterial, de dessutom är dyra. Ute på mina föräldrars torp stod en gammal komod från sekelskiftet som vi renoverade, målade med vit linoljefärg och monterade ett handfat med blandare av ”gammal” stil. Det var lite pyssel och läckande ledningar, komoden lät sig med viss svårighet integreras med det nya badrummet. I vilket fall blev det bra. Vi är nöjda med lösningen och tyckte det blev trevligt och lite ovanligt. Bra med en gedigen möbel också.

Den enda originalgrejjen som finns kvar från gamla badrummet är duschhantaget och pärlsponten i taket, allt är bytt liksom dörren.

Här följer ett litet galleri från renoveringen och det färdiga resultatet.

8 kommentarer

Under Byggnadsvård på Liljerum

8 svar till “Liljerum XII: Badrummet II. Version 1.0

 1. Øj, hvor er det blevet flot! Anders, I kommer jo at bo i et sandt palads :0).

  Godt nytår til jer, med håb om megen bygge og skaberglæde.

  /Louise

 2. Mikael

  Så skönt draperi! Vad har du fått tag på det?

  På tal om ingenting, ifall du planerar att sy en Vångadräkt nu framöver så kan jag rekommendera att du tar en titt på vad Nils Månsson Mandelgren skrev och tecknade ang. dräktskicket där år 1846. Finns massor med intressant i boken ”Mandelgren i Östergötland”

 3. kurage

  Draperiet är köpt i Jönköping och butiken finns inte längre, och draperiet har hängt med ett tag.

  Jag har den vanliga boken om mandelgren och där finns bilder av Vångadräkten, finns det mer om vångadräkten i denna bok?

 4. Mikael

  Svårt att säga, det men det finns en del intressant text om den förutom illustrationerna.

  • kurage

   Du tror inte att du skulle kunna fota av texten och maila mig?

   • Mikael

    Skulle kunna försöka nästa gång jag är på bibblan, men risken är att min mobilkamera inte ger några vidare läsbara bilder. Annars bör nog boken finnas på närmsta bibliotek i dina trakter.

 5. kurage

  Aha, jag tänkte att du hade den hemma på din kammare. Då kan jag lösa det själv, så jag tackar för tipset!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s