Getslakt och axelremsväska.

Jag var åter hemma hos mina arbetsgivare och slaktade. De har börjat skära ner på getpopulationen på gården och finns chansen att köpa billigt kött så hänger jag gärna på. Jag har aldrig slaktad get förut och det var otroligt lärorikt att gå från levande djur till färdigstyckat.  Nils-Arvid säger i Arbete och redskap att getslakt vanligen utfördes i oktober av kvinnorna på gården. Två fel där då. I vilket fall ska det bli spännande att smaka på köttet, getterna är ju inte direkt kända för sin köttproduktion.

IMG_4980

När jag var på Stallarholmens vikingamarknad sydde jag klart en medeltida axelremsväskor. Dylika väskor är vanligt förekommande i den samtida konsten och under 1200-1300-talet är det vanligt att de också är försedda med tofsar. Min väska är sydd i vit linkanvas med blå tofsar i ullgarn. Axelremmen är gjord i läder med ett enkelt 8-format spänne. Inte så mycket att tillägga där direkt. Väskor är kul.

IMG_4987

1 kommentar

Under Självhushållningsexperiment, Textil

Ett svar till “Getslakt och axelremsväska.

  1. Slaktkunskaperna kommer till sin rätta!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s