Marknader och dess fynd.

Jag tänkte ge lite ögonblick från marknaderna i Norge. Trevliga stunder, vänner, omgivningar, lägermisär och lite grejjer som jag inhandlat.

Tönsberg

Bild 043

Gluckenhaus med Richard i Kongshirden och hans marknadspolare.

Bild 061

”Det är medeltid!” som jag och Samuel brukar säga.

Bild 074

Vi saknar dem.

Bild 086

Marknad som sagt. Kollegan Kerstin i samspråk med lokalbefolkningen

Bild 255

Vikingatid på Karmöy.

Bild 250

Liksom en modeblogg vräker jag ut mina senaste accesoarer som jag shoppat loss på.

I Leksand blev det en gryta till ett mycket förmånligt pris. Det är en malmgryta på tre ben. Den saknar stämpel och dateringen är svår. Allt från 1600-tal till tidigt 1800-tal. Jag kommer förtenna om den och använda den eventuellt som 1300-talsgryta eftersom den tidens gjutna grytor var av kopparlegeringar. Om någon grytexpert vill hjälpa mig med datering så är det välkommet.

IMG_4634

En ljusstake i brons gjord efter en förlaga på Gotlands fornsal. Sandgjuten och allt. Sett andra tyska modeller innan med landsknektar men jag tror denna är betydligt tidigare, sent 1300-tal eller tidigt 1400-tal. Jag har inte sett originalet själv men har någon upplysningar är det intressant. Detta står i Gotlands länsmuseums katalog och bör syfta på denna:

INDEXNR: 32332
INVENTNR: DEP540:
SAKORD: LJUSSTAKE
SPEC_BEN:
BESKRIVNING: AV BRONS, I FORM AV EN MANSFIGUR MED UTSTRÄCKTA ARMAR OCH EN LJUSPIPA I VARDERA HANDEN, UNDER EN SEXKANTIG PLATTA PÅ TRE BEN MED TASSAR, HÖJD OMKR. 18 CM.
FÖRV_DAT: 1920 03 01
ANTAL:
KLASSIFIK 1:
STAD_SOCKEN:
MATERIAL:
ANM:
Bild saknas

IMG_4629

En kam i ben. Köptes av en skojig ryss som inte kunde någon engelska någonstans. 150kr gick det kalaset på, en present till frugan.

IMG_4631

Ska väl se om jag hinner hantverka lite också. Väl mött.

11 kommentarer

Under Övrigt & pålysningar

11 svar till “Marknader och dess fynd.

 1. Frej

  Jag måste bara fråga Anders, är det möjligtvis så att du var på station i stockholm kring två- snåret idag?
  För i såna fall känner jag mig en aning dum 🙂

  Hade nämligen en halvtimme mellan tågen hem och gick ett litet snabbärende på stan, men inte förrns jag var ute ur station kom jag på att jag nog sett ett skägg efter vägen som jag kände igen.

 2. kurage

  Nehejdu då käkade jag en kebab på kontoret pustandes efter att ha kört 93 mil…så du gjorde inte bort dig.

 3. Frej

  Det var ju skönt

  Ljusstaken känns förresten väldigt bekant, men minns inte vart jag skulle ha sett den. Ja såvida den inte står utställd på fornsalen förstås…

 4. kurage

  Den står utställd i fornsalen tydligen.

 5. Frej

  Du får väl be Eric eller Edvin eller nån annan Gut(t) att rota fram mer info, annars kan jag smygfota den på medeltidsveckan om du inte skall dit själv.

 6. Vi ses på Gotland. Då får du visa lite roliga alster och så kan vi skratta åt boffertomtarna och piraterna som invaderar ön.
  DET är medeltid!

 7. Ingen datering på din gryta men jag råkade se en bild ur något manuskript från 1300-talet där soldater håller på att plundra ett hus. De bär bland annat ut en kista, tunnor och ut genom fönstret, har jag för mig, sträcker en soldat ut en gryta som påminner om den du har. Åtminstonde kom jag att tänka på din gryta då den på bilden hade fötter och lite samma form. Ett välkännt manuskript men jag har inte koll på vad det heter. Du vet säkert vilken bild jag menar.

 8. kurage

  Jag vet precis vilken bild du menar har den på datorn någonstans. Har flera fyndbilder och manuskriptbilder på grytor men dessa är mer höga och har liksom en liten midja och står på tre ben.

 9. kommentar till den fina malmgrytan på tre ben.jag har en mycket snarlik i koppar dock med benfästen avsedd att stå iett smideställ desutom med ormdekorer vid benfästenamin är nog lite äldre då ormdekorer kommer från vikingatiden samt tidig medeltidtroligen är min gryta från 12.talet.med hälsningar mitchel ramnesjö antikepert sedan 1968.tel.013-274106.

 10. kurage

  Mitchel, det vore intressant att se en bild på denna gryta. Skicka gärna en bild.

 11. kurage

  Nej förresten, Mitchel Ramnesjö. Jag avböjer med glädje all form av utbyte med personer som hyser den sortens åsikter som du står för. Att googla ditt namn ger mig kalla kårar.

  Ex.

  ”Inskickad: 2011 07 06
  tack klas för din artikel för mig är det ochså viktigt med framtida kamp jag tänker följande fakta är att vi har 500000.muslimer i sverige det är frågan om kollonisering av sverige som förädarregeringen ägnat sig åt under lång tid för min del borde regeringen dömas av en svensk folkrätt för den påtvingade massinvandringen jag håller i stort med dig men tänker såhär det som var bra i sverige 1950-80 det är värt att gå tillbaka till men som du sa förnyelse är bra fakta är att sverige är den nordiska rasens hemland viktigt är som du påtalade att när det gäller att få ut invandrarna ur sverige så behövs hårda tag det är riktigt det står jag bakom först ut med islam ur sverige sedan alla utomeropeiska invandrare.en nordisk union står jag bakom till fullo för sverige.norge danmark.finland skulle klara sig utmärkt utan omvärdens inblandning.samt en stor upprustning av vårt försvar är jag för minst 800000 man att beskydda sverige.mvh mitchel ramnesjö.nationalkåren.se

  /mitchel ramnesjö”

  Jag ber vid Gud att ingen köper antikviteter av dig.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s