Uppsats och knähosor.

I min dator växer ett c-uppsatsfoster, för att stimulera dess tillväxt måste jag göra något annat, hantverk är något som ligger nära till hand. Ett litet projekt måste man hinna med när man inte sliter tangenterna blanka. Jag behöver ett par sydda yllestrumpor, dels behöver jag ett par till 1700-talsdräkten, sen vore det kul att ha ett par knähosor till 1300-tals outfiten. Jag hade inget bra 1700-talsmönster att tillgå, eller snarare jag hade inte tid att efterforska. Jag använde mig av ett mönster som finns i trotjänaren Textiles and clothing 1150-1450. En hosa från sent 1300-tal med söm med under foten. Jag skar tyget, ett trevligt mörkblått kläde, på skrådden för att kunna göra det mer åtsittande. Samma tyg för övrigt som min 1700-tals rock syddes i. För att få ännu bättre passform gjorde jag en toile (fånigt franskt ord för provmodell i bomull, uttalas tååall)

Jag testade första att sy ihop den med förstygn vilket inte alls var något bra metod att sy åtsittande saker i. Det sprack och i stort sätta alla sömmar fick förstärkas eller sys om med förstygn. Alla sömmar fälldes med vanlig dubbel fällsöm för att ta så liten plats som möjligt. De blev riktigt thighta om foten men det går nog at få dem ännu tightare om man vill, fast det ska ju vara skönt att röra sig i med.

img_3594

Kul, får ni se min vinterbleka hud också. Detta är också platsen där en revolutionerande uppsats om det nordiska prästerskapets kläder växer fram, flera viktiga böcker syns på bilden, många värda att läsa någon gång.  Från vänster har vi Eva Anderssons avhandling Kläder och människan i medeltidens Sverige och Norge, Medieval Panorama, diverse anteckningar, Hemmets handarbetslexikon del 16, Medieval clothing and Textiles, Östergårds Woven into the earth, Prästens kläder och kyrkans textiler av Gunnel Berggren och liggandes har ni en av arbetes viktigaste källmaterial, Erslevs bok från 1901,  Testamenten fra Danmarks middelalder indtill 1450.

Livet går vidare.

12 kommentarer

Under Övrigt & pålysningar, Textil

12 svar till “Uppsats och knähosor.

 1. Euuw… du kunde klippt bilden innan ditt jungfruvita innanlår 🙂

  I Tyska ordens statuter står om kläder ‘i prästerliga färger’ vad kan de mena med det? Oskar är inne på att det skulle kunna varit blått, men jag har ingen aning om vad han baserar det på…

  Vad sa de i skänninge om det?

 2. kurage

  Det gillar du va?

  Prästerliga färger är per definition inte röd eller grönt. Vissa lokala möten förbjuder också saffransgul. En nisse vill få loss mörkgrön som ok färg då han tycker den är klädsam.

  Tillåtna färger som förekommer i det nordiska materialet är blå, svart, vitt, grå, bruneti (som är hela bruna färgskalan från roströd till brunsvart…) och blakkan som är ev syftar hästfärgen gulbeige. Så blå är en ”prästfärg” under förutsättningen att man pratar om tillåtna färger.

  Röd och grön är annars mycket populära med hos prästerskapet.

  I Skänninge sägs inget om färg eller specielt mkt om kläder. Det är andra saker på dagordningen. Jag väntar på översättningen av Tälje kyrkomöte 1279 som verkar vara det möte som säger mest om kläder.

  Grunden till allt ligger i 4:e latterankonciliet och nämns i detta vägledande stycke:
  Their garments must be worn clasped at the top and neither too short nor too long. They are not to use red or green garments or curiously sewed together gloves, or beak-shaped shoes or gilded bridles, saddles, pectoral ornaments (for horses), spurs, or anything else indicative of superfluity. At the divine office in the church they are not to wear cappas with long sleeves, and priests and dignitaries may not wear them elsewhere except in case of danger when circumstances should require a change of outer garments. Buckles may under no condition be worn, nor sashes having ornaments of gold or silver, nor rings, unless it be in keeping with the dignity of their office. All bishops must use in public and in the church outer garments made of linen, except those who are monks, in which case they must wear the habit of their order; in public they must not appear with open mantles, but these must be clasped either on the back of the neck or on the bosom

  Sen kommer mer lite småregler under tidens gång…

 3. Nice, ska nog själv sy ett par knähosor som går att ha både till 1300-tals-outfiten och Orsadräkten (fanns tydligen sydda strumpor för vardagsbruk ända in på 1800-talet). En liten notis om mönstret bara – från och med 1500-talet verkar alla hosor/strumpor ha sytts med en suldel med ”tungor” som går upp mot fotanklarna enligt den här principen:

  Lycka till med uppsatsen, ska själv skriva examensarbete till våren om historiskt återskapande

 4. kurage

  Aha, bra mönster sådant man inte orkar leta efter. Man kan ju inte få det bästa av två världar alla gånger…

  Lycka till med ditt skrivande..

 5. Aha, så då handlare reglerna int så mycket om vilka färger som är prästerliga, utan vilka som INTE är det.. det är hjälpsamt.

 6. Här är ‘the nuns priest’ från Canterbury tales om du inte har han redan

 7. kurage

  Just precis, röda, gröna och rutiga skor är inte heller tillåtet. Inte utföra kirurgi där man måste bränna, inte sysslar med slakt, gå på tavernor osv…

  Jag har bilden redan men tack endå 🙂

 8. kurage

  just det rutiga o mönstrade tyger är inte tillåtet i tillägget 1312…

 9. Rickard

  Anders, vilket tillägg? Är det ett tillägg till koncilierna? Är bara intresserad för att jag är ute efter alla sorters referenser till rutigt, det är lite skralt i bildmaterialet för tidigt 1300-tal med just rutigt.

 10. kurage

  Det är nästa kyrkomöte, det i Wien 1312. Där vill man inte ha rutiga eller randiga skor heller…

  JAg tror det är bäst att titta på de textilfragment som finns från 1300-talet. Rutigt har hittats på grönland och London…

 11. Rickard

  Ja, grönland och london, ja, men sen är det skralt! Däremot har jag fått ihop lite skriftliga belägg, bl.a. Håkon V’s rettarbot från… tja… vet inte vilken av dem det är, men tidigt 1300-tal är det iallafall.

 12. kurage

  Vad ska referenserna användas till?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s