Carolinens första 50 år

Idag firade samlarföreningen Carolinen 50-årsdag med en liten samlarmässa i ståndsmässiga lokaler, Himmelstallunda Brunnsalong. Vid första ögonkastet trodde jag inte att mycket skulle gå att finna på denna mässa då dess storlek var ringa. Med tanke på mässdeltagarnas ålder antas medelåldern sänkts till snar pensionsålder när jag klev in i byggnaden. Jag promenerade igenom mässan tre gånger men döm av min förvåning att jag faktiskt hittade några mycket bra saker bland tyska porslinstomtar, pressat glas och mässingsljusstakar. Mitt första fynd blev ett mycket trevligt hängkrucifix av nordisk tidig 1100-talsmodell. Blev överraskad över att hitta något sådant vackert bland tantiga guldblaffor. Priset var överkomligt, motsvarande skulle kosta tredubbla hos en silversmed med historisk inriktning. Det som är att invända är kedjan, det ska så klart vara en sådan där silver-påtad/flätat/vad det-nu-heter.

Med denna hängande runt min hals valsade jag runt i lokalen, hjälpte med tips om äldre smide. Bland annat fanns en otrolig ljussnoppare av yppersta kvalité, så finlemmad och fint arbetat på städet får man sällan se. Nästa fynd blev då knäband till en äldre dräkt. Knäbanden gick under benämningen hundhalsband, vilket jag vänligt och bestämd kunda avvisa till försäljaren. Jag köpte dem efter lite oförskämt prut. Kvalitén kanon, skicket närmast perfekt. Jag misstänker att ströningarna och beslagen är äldre än lädret. Jag har för tillfället ingen aning om vilket folkdräkt de tillhör. De kommer tjäna som bling-bling till kommande generationer av snygga knäbyxor folkdräkt som 1700-tal. Billig kärlek vid första ögonkastet.

Utöver blev det lite böcker, en om skärsvarvning och en fotobok om östergötlands allmoge under sent 1800-tal. Jakten var mycket lyckad.

PS. Så småningom kommer artiklar om den nya stavkanonen och om knappgjutning i kalkstensformar.

11 kommentarer

Under Övrigt & pålysningar, Läder

11 svar till “Carolinens första 50 år

 1. Herre jisses, ett par äkta knibelti =)

  Kan upplysa om att sådana tillverkades i Falun och användes/används i hela Siljansbygden, har givetvis själv ett par till den framväxande orsadräkten (dock kanske inte lika gamla). De kallas som sagt knibelti (knäbälten) i Orsa, tror att de heter ngt liknande i övriga Siljansbygden. Gratulerar till fyndet, de är riktigt snygga de där

 2. kurage

  Mikael, du råkar inte ha bilder? Jag har ju iofs folkdräktsböcker men kan inte komma ihåg något just nu som påminner om dessa. Det vore kul om man kunde platsbestämma dem, det känns möjligt om de skulle vara från dalarna.

 3. Hmmm skickade några bilder men de kanske fastnade i spamfiltret?

 4. kurage

  Skumt, pröva denna mail då lu04lina@hlk.hj.se

 5. Mina Orsa-knibelti:

  Inzoomade knibelti på Perra Moraeus i Orsa spelmän:

  Det går att se knäbältena på denna bild från 1861:

  http://forum.skalman.nu/download/file.php?id=15942

 6. Nedan är en bild på ett rättvikskall med exakt samma slags knäbälten:

  http://www.lerdal-rattvik.se/Draktvisning/index-filer/Page354.htm

  Knäbältena som säljs på Leksands hemslöjd till Leksandsdräkten:

  http://www.hemslojden.leksand.org/drakt/draktbilder/drakt_nrd106t.htm

 7. Okej nu fungerade det, kanske var för stort inlägg. Någon exakt platsbestämmelse är annars nog omöjlig eftersom samma slags knäbälten användes i hela Siljansbygden. Jag var och tittade på en hel hög gamla knäbälten hos en skräddare i Rättvik nu i somras och de var näst intill identiska med varandra, fast de kom från olika socknar; Rättvik, Leksand, Boda, Ore, Orsa. Anledningen är att beslagen gjöts i Falun och såldes på lokala marknader.

 8. kurage

  Tack så hemskt mycket Mikael, det är verkligen dessa som jag har! De verkar klart vara massproducerade i dalatrakten, precis som du säger.

 9. Inga problem. Jag vill minnas att du skulle skaffa dig en Gagnefsdräkt, de kanske passar bra till den också? (vet inte så mycket om Gagnefsdräkten, även om jag känner igen den när jag ser en…)

 10. kurage

  Jo precis, en gagnefdräkt är det som gäller. Jag tror det skulle passa bra, ska kolla om de tillhör, har häftet om dräkten någon stans…

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s