Keterlin Haverblast och väntan på Tarmhagelborgen.

Till helgen stundar ett mycket intressant event som blir ett av två planerade 1300-talsevent denna sommar. Vi ska åka till den i svensk folkmun kallade Tarmhagelborgen (på plattyska Die Turmhügelburg im Nienthal von Lütjenburg ist das Mittelalterzentrum Schleswig – Holsteins) i norra Tyskland. Det är en rekonstruerad medeltida befäst stormansgård där vi kommer träffa sena 1300-talsreenactare och förkovra oss i hantverk och leva vårt pragmatiska medeltidsliv i några dagar.

Det kommer bli toppentrevligt. Jag var på mitt första 1700-talsevent i helgen som var och detta kommer bli en spännande kontrast. Mer info om om det gågna eventet i kommer.

En av våra proselyter i Albrechts bössor har slagit på stort och köpt sig en bössa av mig när jag reade ut lite pipor som låg och skräpade. Jag skaftade upp den och jag tyckte den blev rätt cool. Jag hade inget toppenvirke till skaftet hemma men målar men det röd så ser allt fräsigt ut! Modellen är baserad på en modell jag gjort förr och den kan ni läsa om här. Jag smidde till en järnskoning och en hake som fyndet påbjuder. Det blev en stabil bössa och jag har i traditionsenlig anda gett bössan ett medeltida tyskt kvinnonamn med tillnamn. Denna gång kommer namnet från samma område som en viss muskelknuttehund kommer ifrån -Rottweil i Tyskland. Namnet blev Keterlin Haverblast! Tillnamnet Haverblast är ganska svårtolkat, hemsidan jag tagit det ifrån skriver:

Havenblast: The first element appears to be MHG haven ‘earthenware container, pot’; the second could be blâst ‘a snort, a blowing; flatulence’.

Ganska meningslöst, men roligt är det…och kanske lite passande…en lerkrukesnytning eller lergodsfis.

Jag tänkte att det var festligt att måla mynningen röd också. Får se hur länge färgen sitter efter några blasts från havenblasten.

I samband passade jag på att måla en krympburk jag täljde förrförra sommaren tror jag.  Det blev riktigt snajdigt tycker jag. Jag måste se till att göra mer krympburkar. Det är målat med linoljefärg som jag blandade till med bara lite engelskröd och linolja i en pasta. Jag strök på det med en trasa och drog bort överflödig färg med en annan trasa. På så vis får man en snabbtorkande lasyrartad yta som är rätt najs.

Ha en bra vecka folket.

1 kommentar

Under Övrigt & pålysningar, Vapen

Ett svar till “Keterlin Haverblast och väntan på Tarmhagelborgen.

  1. Tufft! Får gratulera proselytkollegan i fråga, själv får jag nöja mig med yxa inför den här säsongen 😛

    Hoppas ni får det trevligt i Tysk-Romerska riket. Men tiden går fort och ska du ner till Varberg så syns vi väl snart (nåja) där!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s